marți, 26 noiembrie 2013

Prezentarea localitatii


Municipiul Timişoara este unul dintre cele mai mari oraşe din România, centru cultural şi economic al zonei de vest, reşedinţa judeţului Timiş şi „capitala” provinciei istorice Banat.

Timişoara este situată în sud-estul câmpiei Tisei, în zona de divagare a râurilor Timiş şi Bega. Apele celor două râuri au format aici un ţinut foarte mlăştinos şi frecvent inundat. Timişoara însă s-a dezvoltat într-unul din puţinele locuri pe unde se puteau trece mlaştinile. Acestea au constituit pentru mult timp o autentică fortificaţie în jurul cetăţii, însă au favorizat şi o atmosferă umedă şi insalubră, precum şi proliferarea epidemiilor de ciumă şi holeră, care au menţinut relativ scăzut numărul de locuitori şi au împiedicat semnificativ dezvoltarea cetăţii. Cu timpul însă întreaga zonă a fost bonificată, păienjenişul de canale au fost deviate, mlaştinile s-au uscat. Decisiv pentru îmbunătăţirea terenului a fost construirea Canalului Bega începând cu 1728 şi asanarea completă a mlaştinilor din împrejurimi. În schimb, terenul de pe raza oraşului moşteneşte o pânza freatică aflată la o adâncime de numai 0,5-5m: factor care nu permite construirea edificiilor înalte.
Ora locală este în avans cu 1h 25min 8sec faţă de ora meridianului 0, dar se află în întârziere cu 34min 52sec faţă de ora oficială a României.

Temperatura medie anuală este de 10,4°C (2005), cu influenţe climatice ale maselor de aer cald dinspre Marea Adriatică şi Marea Mediterană.

 
Timisoara este un oras situat acolo unde paralela 45o47\\\' latitudine nordica taie meridianul 21o17\\\' longitudine estica. Aflata in locul de intalnire a unora dintre cele mai importante rute comerciale ce fac legatura intre Occident si Orient, Timisoara este un loc in care si-au lasat amprenta numeroase culturi si civilizatii.

Municipiu, resedinta a judetului Timis, Timisoara, al patrulea mare oras al Romaniei, este un important centru istoric, economic, social si cultural, fiind numit nu demult Mica Vena.

Numeroasele parcuri si piete, parcurile (aproape 500 de hectare de spatii verzi) si fantanile, Bega si frumoasele cladiri construite in secolul XVIII fac din Timisoara un loc in care nici ploaia nu poate tine pe cineva in casa.

Populatia Timisoarei este de aproximativ 400.000 locuitori, majoritatea romani. Oras studentesc, cu mai mult de 40.000 de studenti in cele 7 mari universitati, Timisoara se bucura de cel mai frumos campus universitar din tara. Romani, germani, unguri, sarbi si rromi impreuna cu numerosi greci, italieni, chinezi, arabi si africani traiesc si muncesc impreuna. Religia celor mai multi locuitori este ortodoxa, acestia fiind urmati de catolici.

Timisoara este influentata de curentii de aer continental si mediteranean, bucurandu-se astfel de o clima ceva mai calda decat celelalte orase mari ale tarii.
Temperatura medie a anului este situata in jurul a +11 grade Celsius, cea mai calda luna fiind Iulie, cu 21,6 grC, iar cea mai rece Ianuarie cu o medie de -1,2 grC.
Influentele mediteraneene se simt in ceea ce priveste precipitatiile, media anuala ajungand la 630 - 640 mm.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu